NARAVNA OSKRBA KOPIT

Za začetek želim podati svoje mnenje o oskrbi kopit, pri čemer je potrebno poudariti, da mi izrazi “naravna oskrba kopit”, “bosonogo spodrezovanje” in podobni nikakor niso všeč.
Za naravno oskrbo kopit poskrbijo v naravi prosto živeči konji sami s svojim načinom življenja, kar je po mojem mnenju tudi edina naravna oskrba kopit. Spodrezovanje in oskrba kopit domačih konj, ki posnema obliko in funkcionalnost kopit prostoživečih konj je vedno le boljši ali slabši približek v naravi oblikovanim kopitom. Izziv je tudi sicer precej bolj kompleksen. Cilj namreč ni imeti funkcionalna zgolj kopita, saj imajo lahko funkcionalna kopita le konji, pri katerih so izpolnjene in uravnotežene vse njihove osnovne potrebe. Zaradi tega mora biti pristop zastavljen celostno (holistično), namen pa je doseči polno uporabnega in zadovoljnega konja, ne glede na njegov namen.

Ključno je torej razumevanje dejstva, da so zdrava in funkcionalna kopita z dobro delujočim kopitnim mehanizmom rezultat celotnega načina oskrbe in življenja konj, način spodrezovanja kopit pa je le delček v mozaiku na poti do uresničitve tega cilja.
Za funkcionalnega konja z zdravimi in močnimi kopiti je torej bistvena zadovoljitev njegovih osnovnih socialnih in čustvenih potreb s čim manj stresnim življenjem v čredi, dovolj gibanja po raznoliki in dovolj trdi podlagi, ustrezna in uravnotežena prehrana s poudarkom na vlakninasti krmi z nizko vsebnostjo sladkorjev. Šele, ko so izpolnjeni vsi zgoraj našteti dejavniki, je smiselna »naravna« oskrba kopit.


V svoji 25 letni zgodovini konjarstva sem se največ naučil s svojimi izkušnjami. Dolgo časa sem verjel, da mora biti moj jahalni konj podkovan, ker pa mi je moje odraščanje na kmetiji z živalmi omogočilo, da sem se dobro seznanil z njihovim naravnim vedenjem in potrebami, sem skozi dolgoletno opazovanje kovanja kopit spoznal tudi nekatere od njihovih škodljivih posledic, kot so anomalije na kopitih, spotikanje konj, izguba podkvic, slabo in neizdatno gibanje itn.


Tematika me je začela globoko zanimati, zato sem veliko bral in se učil o bosonogih konjih, o življenju divjih konj in o njihovih funkcionalnih kopitih, o kopitnem mehanizmu, biomehaniki, kopitnih strukturah in njihovi vlogi ter o naravni oskrbi kopit. Opazoval sem način dela bolj izkušenih spodrezovalcev in prejel prve učne ure, saj sem vse prebrano in naučeno želel preizkusiti tudi sam.


Predvsem mojim konjem na začetku ni bilo lahko, sem pa kmalu spoznal najpomembnejše pravilo obrezovanja kopit, da je manj vedno več. Postalo mi je jasno, da je oblikovanje dobro funkcionalnega kopita dolgotrajen proces in ne stvar enkratne ali občasne nege.
Tako sem začel pot spodrezovalca konjskih kopit, na kateri vedno stremim k izboljšavam in zelo rad delim izkušnje z drugimi ljudmi ter se od bolj izkušenih tudi nenehno učim. Priložnost sem imel opazovati delo kar nekaj odličnih domačih in tujih spodrezovalcev, vse videno in naučeno pa sem združil s svojimi izkušnjami.

Danes poleg vseh svojih konjev spodrezujem tudi konje prijateljev in strank, tako doma kot v tujini.
Če vas zanimajo moje usluge oskrbe kopit, bom z veseljem odgovoril na vsako vaše povpraševanje.